ماه رجب ، ماه رحمت، لیله الرغائب

رجب

تقویم ماه رجب :

روز اول: مطابق بعضى از روایات، روز ولادت امام محمد باقر (ع) در سال ۵۷ هجرى.

روز سوم: روز شهادت امام على النقى (ع) در سال ۲۵۴ هجری.

روز دهم: روز ولادت امام محمد تقى (ع) طبق بعضى از روایات.

روز سیزدهم: روز ولادت امیر مومنان على بن ابى طالب (ع) در داخل کعبه؛ ۱۲ سال قبل از بعثت رسول خدا (ص).

روز پانزدهم: مطابق برخى از نقل‌ها، روز وفات حضرت زینب کبری (س) در سال ۶۳ هجرى.

روز هجدهم: روز وفات جناب ابراهیم، فرزند رسول خدا (ص).

روز بیست و پنجم: روز شهادت امام موسى بن جعفر (ع) در سال ۱۸۳ هجرى.

روز بیست و ششم: مطابق روایتى، روز وفات حضرت ابوطالب (ع).

روز بیست و هفتم: بعثت پیامبر گرامى اسلام (ص).

فضیلت و اعمال ماه مبارک رجب

ماه رجب و ماه شعبان و ماه رمضان شرافت زیادی دارند و در فضیلت آنها روایات بسیاری وارد شده است. از حضرت رسول (صلى الله علیه و آله) روایت شده که: ماه رجب ماه بزرگ خدا است و ماهى در حرمت و فضیلت به آن نمى‏رسد و جنگیدن با کافران در این ماه حرام است و رجب ماه خدا است و شعبان ماه من است و ماه رمضان ماه امت من است کسى که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، موجب خشنودى خدای بزرگ می‌گردد و غضب الهى از او دور می گردد و درى از درهاى جهنم بر روى او بسته گردد.

از حضرت موسى بن جعفر(علیهماالسلام) روایت شده است که: هر کس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، آتش جهنم یک سال، از او دور شود و هر کس سه روز از آن را روزه بگیرد بهشت بر او واجب می گردد.

و همچنین فرمود که: رجب نام نهرى است در بهشت که از شیر سفیدتر و از عسل شیرین‏تر است. هر کس یک روز از رجب را روزه بگیرد البته از آن نهر بیاشامد.

از امام صادق(علیه السلام) روایت است که حضرت رسول اکرم( صلى الله علیه و آله) فرمود که: ماه رجب ماه استغفار امت من است پس در این ماه بسیار طلب آمرزش کنید که خدا آمرزنده و مهربان است و رجب را “أصب” مى‏ گویند زیرا که رحمت خدا در این ماه بر امت من بسیار ریخته مى‏شود پس بسیار بگوئید: (أَسْتَغْفِر الله وَ أَسْأَلُه التَّوْبَه) ابن بابویه از سالم روایت کرده است که گفت: در اواخر ماه رجب که چند روز از آن مانده بود، خدمت امام صادق(علیه السلام) رسیدم. وقتی نظر مبارک آن حضرت بر من افتاد فرمود که آیا در این ماه روزه گرفته ‏اى؟ گفتم نه والله اى فرزند رسول خدا. فرمود که آنقدر ثواب از تو فوت شده است که قدر آن را به غیر از خدا کسى نمى‏ داند به درستى که این ماهى است که خدا آن را بر ماه‌هاى دیگر فضیلت داده و حرمت آن را عظیم نموده و گرامی داشتن روزه دار را در این ماه بر خود واجب گردانیده است.

پس گفتم یابن رسول الله اگر در باقیمانده این ماه روزه بدارم آیا به بعضى از ثواب روزه ‏داران آن نائل می ‏گردم؟ فرمود: اى سالم هر کس یک روز از آخر این ماه را روزه بدارد خدا او را ایمن گرداند از شدت سکرات مرگ و از هول بعد از مرگ و از عذاب قبر و هر کس دو روز از آخر این ماه را روزه بگیرد از صراط به آسانى بگذرد و هر کس سه روز از آخر این ماه را روزه بگیرد ایمن گردد از ترس بزرگ روز قیامت و از شدت‌ها و هول‌هاى آن روز و برات بیزارى از آتش جهنم به او عطا کنند. و بدان که براى روزه ماه رجب فضیلت بسیار وارد شده است و روایت شده که اگر شخصی قادر بر آن نباشد هر روز صد مرتبه این تسبیحات را بخواند تا ثواب روزه آن را دریابد:  «سُبْحان الله الْجَلیل، سُبْحان مَنْ لا یَنْبَغِى التَّسْبیح اِلاّ لَه، سُبْحان الاَْعَز الاَْکْرَم، سُبْحان مَنْ لَبِس الْعِزَّه وَهُو لَه اَهْل ـ منزه است خداى بزرگ، منزه است آن که تنزیه و تسبیح جز براى او شایسته نیست، منزه است خداى برتر و کریم‌تر، منزه است آنکه لباس عزت در بر دارد و شایسته آن است.»

از مجموع احادیث بالا و دیگر احادیث به خوبى روشن مى‌شود که این ماه، ماه تهذیب نفوس و خودسازى و آغاز یک دوره جدید سیر و سلوک الى الله است که از ماه رجب آغاز و به ماه مبارک رمضان منتهى مى‌شود. خوشا به حال آنان که قدر و منزلت این سه ماه را بدانند و از آن بهره کافى ببرند.

رجب

اعمال مشترک ماه مبارک رجب

اینها اعمالی است که انجام دادن آنها متعلق به همه ماه است و اختصاصى به روز معینی ندارد و آن چند مورد است :

۱- در تمام ایام ماه رجب دعای ذیل را که روایت شده امام زین العابدین(علیه السلام) در حجر در غره خواندند، خوانده شود:

یَا مَنْ یَمْلِک حَوَائِج السَّائِلِین وَ یَعْلَم ضَمِیر الصَّامِتِین لِکُل مَسْأَلَه مِنْک سَمْع حَاضِر وَ جَوَاب عَتِید اللَّهُم وَ مَوَاعِیدُک الصَّادِقَه وَ أَیَادِیک الْفَاضِلَه وَ رَحْمَتُک الْوَاسِعَه فَأَسْأَلُک أَنْ تُصَلِّى عَلَى مُحَمَّد وَ آل مُحَمَّد وَ أَنْ تَقْضِى حَوَائِجِى لِلدُّنْیَا وَ الْآخِرَه إِنَّک عَلَى کُل شَىْ‏ء قَدِیر

اى که مالک حاجات خواستارانى و اى‌ که نهاد خاموشان دانى براى هر خواسته‌اى از جانب تو گوشى شنوا و پاسخى آماده است خدایا به حق وعده‌هاى راستت و نعمت‌هاى بسیار و رحمت وسیعت از تو خواهم که درود فرستى بر محمّد و آل محمد و حوایج دنیا و آخرتم را برآورى که به راستى تو بر هر چیز توانایى.

 

۲- دعایی را که از امام صادق(علیه السلام) روایت شده، خوانده شود:

خَاب الْوَافِدُون عَلَى غَیْرِک وَ خَسِر الْمُتَعَرِّضُون إِلا لَک وَ ضَاع الْمُلِمُّون إِلا بِک وَ أَجْدَب الْمُنْتَجِعُون إِلا مَن انْتَجَع فَضْلَک بَابُک مَفْتُوح لِلرَّاغِبِین وَ خَیْرُک مَبْذُول لِلطَّالِبِین وَ فَضْلُک مُبَاح لِلسَّائِلِین وَ نَیْلُک مُتَاح لِلْآمِلِین وَ رِزْقُک مَبْسُوط لِمَنْ عَصَاک وَ حِلْمُک مُعْتَرِض لِمَن نَاوَاک عَادَتُک الْإِحْسَان إِلَى الْمُسِیئِین وَ سَبِیلُک الْإِبْقَاء عَلَى الْمُعْتَدِین اللَّهُم فَاهْدِنِى هُدَى الْمُهْتَدِین وَ ارْزُقْنِى اجْتِهَاد الْمُجْتَهِدِین وَلا تَجْعَلْنِى مِن الْغَافِلِین الْمُبْعَدِین وَ اغْفِرْ لِى یَوْم الدِّین

۳-از امام صادق (علیه السلام) روایت شده که در ماه رجب این خوانده شود:

اللَّهُم إِنِّى أَسْأَلُک صَبْر الشَّاکِرِین لَک وَ عَمَل الْخَائِفِین مِنْک وَ یَقِین الْعَابِدِین لَک اللَّهُم أَنْت الْعَلِى الْعَظِیم وَ أَنَا عَبْدُک الْبَائِس الْفَقِیر أَنْت الْغَنِى الْحَمِید وَ أَنَا الْعَبْد الذَّلِیل اللَّهُم صَل عَلَى مُحَمَّد وَ آلِه وَ امْنُن بِغِنَاک عَلَى فَقْرِى وَ بِحِلْمِک عَلَى جَهْلِى وَ بِقُوَّتِک عَلَى ضَعْفِى یَا قَوِى یَا عَزِیز اللَّهُم صَل عَلَى مُحَمَّد وَ آلِه الْأَوْصِیَاء الْمَرْضِیِّین وَ اکْفِنِى مَا أَهَمَّنِى مِن أَمْر الدُّنْیَا وَ الْآخِرَه یَا أَرْحَم الرَّاحِمِین

رجب

۴-از حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه و آله) روایت شده که: هر کس در ماه رجب صد مرتبه بگوید: «أَسْتَغْفِر اللَّه الَّذِى لا إِلَه إِلا هُو وَحْدَه لا شَرِیک لَه وَ أَتُوب إِلَیْه) و آن را به صدقه ختم فرماید حق تعالى براى او به رحمت و مغفرت و کسى که چهار صد مرتبه بگوید بنویسد براى او اجر صد شهید عطا فرماید.

۵-از نبی مکرم اسلام روایت است: کسى که در ماه رجب هزار مرتبه “لا إِلَه إِلا الله” بگوید خداوند عز و جل براى او صد هزار حسنه عطا کند و براى او صد شهر در بهشت بنا فرماید .

۶- روایت است کسى که در رجب در صبح هفتاد مرتبه و در شب نیز هفتاد مرتبه بگوید: “أَسْتَغْفِر الله وَ أَتُوب إِلَیْه” و پس از اتمام ذکر، دست‌ها را بلند کند و بگوید: “اللَّهُم اغْفِر لِى وَ تُب عَلَى” اگر در ماه رجب بمیرد خدا از او راضى باشد و به برکت ماه رجب ، آتش او را مس نکند .

۷- در کل این ماه هزار مرتبه ذکر: أَسْتَغْفِر الله ذَا الْجَلال وَ الْإِکْرَام مِن جَمِیع الذُّنُوب وَ الْآثَام ” گفته شود؛ تا خداوند رحمان او را بیامرزد .

۸- سید بن طاووس در اقبال از حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه و آله) فضیلت بسیاری براى خواندن سوره قل هو الله أحد نقل کرده است که ده هزار مرتبه یا هزار مرتبه یا صد مرتبه در این ماه تلاوت شود. و نیز روایت کرده که هر کس در روز جمعه ماه رجب صد مرتبه سوره قل هو الله أحد را بخواند براى او در قیامت نورى شود که او را به بهشت بکشاند.

۹- سید بن طاووس از حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه و آله) روایت کرده که: هر کس در روز جمعه ماه رجب ، مابین نماز ظهر و عصر، چهار رکعت نماز بگزارد و در هر رکعت حمد یک مرتبه و آیه الکرسى هفت مرتبه و قل هو الله أحد پنج مرتبه بخواند، و  سپس ده مرتبه بگوید: «أَسْتَغْفِر الله الَّذِى لا إِلَه إِلا هُو وَ أَسْأَلُه التَّوْبَه ) حق تعالى براى او از روزى که این نماز را گزارده تا روزى که بمیرد هر روز هزار حسنه به او عطا فرماید، و او را به هر آیه‌ای که خوانده شهرى در بهشت از یاقوت سرخ و به هر حرفى قصرى در بهشت از دُرّ سفید دهد و تزویج فرماید او را حورالعین و از او راضى شود .

۱۰- سه روز از این ماه را که پنجشنبه و جمعه و شنبه باشد روزه گرفته شود. زیرا که روایت شده هر کس در یکى از ماه‌هاى حرام، این سه روز را روزه بدارد حق تعالى براى او ثواب نهصد سال عبادت بنویسد.

۱۱- از حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) روایت شده است که: هر کس در یک شب از شب‌هاى ماه رجب ده رکعت نماز به این نحو که در هر رکعت حمد و قل یا ایها الکافرون یک مرتبه و توحید سه مرتبه بخواند، خداوند گناهان او را می‌آمرزد.

لیله الرّغائب

اولین شب جمعه ماه رجب را «لیله الرّغائب» گویند. رسول خدا (ص) در روایتى که فضیلت ماه رجب را بیان مى کرد، فرمودند: «از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید که فرشتگان آن را «لیله الرغائب» نامیدند.»

آنگاه رسول خدا (ص) اعمالى را براى آن شب به این کیفیت بیان فرمود: «روز پنج شنبه اول ماه را روزه مى‌گیرى. چون شب جمعه فرا رسید، میان نماز مغرب و عشا دوازده رکعت نماز مى‌گزارى (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت از آن، یک مرتبه سوره «حمد» و سه مرتبه «إنا انزلناه» و دوازده مرتبه «قل هو الله احد» را مى خوانى. پس از اتمام نماز هفتاد مرتبه مى گویى: أللّهُم صَل عَلى مُحَمَّد النَّبِى الاُْمِّى وَ عَلى آلِه  آنگاه به سجده مى‌روى و هفتاد بار مى‌گویى: «سُبُّوح قُدُّوس رَب الْمَلائِکَه وَ الرُّوح» سپس سر از سجده برمى دارى و هفتاد بار مى گویى: «رَب اغْفِر وَ ارْحَم وَ تَجاوَز عَمّا تَعْلَم، إِنَّک أنْت العَلِى الاْعْظَم» بار دیگر نیز به سجده مى‌روى و هفتاد مرتبه مى‌گویى: «سُبُّوح قُدُّوس رَب الْمَلائِکَه وَ الرُّوح» آنگاه حاجت خود را مى‌طلبى که ان‌شاءالله برآورده خواهد شد.

رسول خدا(ص) در فضیلت این اعمال فرمود: «کسى که چنین نمازى را بخواند، خداوند همه گناهانش را بیامرزد…»

رجب

عمره رجبیه

انجام «عمره»، در ماه رجب فضیلت فراوان دارد. طبق روایات اهل بیت (ع) «عمره» در ماه رجب فضیلتى هم‌ردیف حج (تمتع) دارد.

در روایتى از امام صادق (ع) آمده است: «اَفْضَل الْعُمْرَه، عُمْرَه رَجَب؛ با فضیلت‌ترین عمره، عمره در ماه رجب است».

و نیز از حضرت امام صادق ‏علیه السلام که فرمودند: در شب نیمه رجب دوازده رکعت نماز مى ‏خوانى و در هر رکعت حمد و سوره، و چون فارغ شدى از نماز مى ‏خوانى بعد از آن چهار مرتبه سوره مبارکه حمد و معوذتین و سوره مبارکه اخلاص و آیه الکرسى را و سپس چهار مرتبه مى ‏گوئى بعد از آن: سُبْحان الله وَالْحَمْد للَّه‏ وَلا اِله اِلا الله وَالله اَکْبَر)سپس می گویی: اَلله اَلله رَبّى‏ لا اُشْرِک بِه شَیْئا وَما شآء الله لا قُوَّه اِلا بِالله الْعَلِى الْعَظیم

اعمال شب اول

این شب، شب شریفى است و در آن چند عمل وارد شده است .

اول: از رسول خدا (ص) نقل شده است که به هنگام رویت هلال ماه رجب، این دعا را مى‌خواند: اَللّـهُم اَهِلَّه عَلَیْنا بِالاَْمْن وَ الاْیمان، وَ السَّلامَه وَ الاِْسْلام، رَبّى وَرَبُّک الله عَزَّوَجَل؛ خدایا این ماه را بر ما نو کن به امنیت و ایمان و سلامت و دین اسلام پروردگار من و پروردگار تو (اى ماه) خداى عزوجل است.

و همچنین از آن حضرت نقل شده است که وقتى هلال ماه رجب را مى‌دید، مى‌فرمودند: اَللّـهُم بارِک لَنا فى رَجَب وَ شَعْبان، وَ بَلِّغْنا شَهْر رَمَضان، وَ اَعِنّا عَلَى الصِّیام وَ الْقِیام، وَ حِفْظ اللِّسان، وَ غَض الْبَصَر، وَ لا تَجْعَل حَظَّنا مِنْه الْجُوع وَ الْعَطَش؛ خدایا برکت ده بر ما در ماه رجب و شعبان و ما را به ماه رمضان برسان و کمکمان ده براى گرفتن روزه و شب زنده دارى و نگهدارى زبان و پوشیدن چشم و بهره ما را از آن ماه تنها گرسنگى و تشنگى قرار مده.

دوم: غسل کردن

مرحوم «سیّد بن طاووس» مى گوید در کتب «عبادات» روایتى از رسول خدا (ص) یافتم که آن حضرت فرمود: «هر کس درک کند ماه رجب را و در اول، وسط و آخر آن، غسل کند همانند روزى که از مادر متولد شده، از گناهان خارج گردد (و پاک شود).»

سوم: زیارت امام حسین (ع) در این شب فضیلت بسیار دارد.

چهارم: بعد از نماز مغرب، بیست رکعت نماز بخواند (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت یک بار سوره «حمد» و یک بار سوره «توحید» بخواند. رسول خدا (ص) در پاداش این عمل فرمود: هر کس چنین کند، به خدا سوگند خودش، خانواده‌اش، مالش و فرزندانش محفوظ بمانند و از عذاب قبر پناه داده شود… و در قیامت به سرعت از صراط بگذرد.

پنجم: بعد از نماز عشا، دو رکعت نماز به‌جا آورد، در رکعت اول «حمد» و «الم نشرح» را یک مرتبه و سوره «قل هو الله احد» را سه مرتبه بخواند و در رکعت دوم، سوره هاى «حمد»، «اَلَم نشرح»، «قل هو الله احد» و «معوّذتین» (سوره هاى ناس و فلق) را یک‌بار بخواند و پس از سلام سى مرتبه بگوید: «لا اله الا الله» و سى مرتبه «صلوات» بفرستد.

رسول خدا (ص) فرمود: کسى که این عمل را انجام دهد، خداوند گناهانش را مى‌آمرزد و از گناه پاک مى‌شود.

ششم: سى رکعت نماز بخواند، (هر دو رکعت به یک سلام) در هر رکعت یک مرتبه «حمد» و یک مرتبه «قل یا ایّها الکافرون» و سه مرتبه «قل هو الله احد» را بخواند. در روایتى رسول خدا (ص) فرمود: هر مرد و زن مومنى چنین کند، خداوند تمام گناهان کوچک و بزرگ وى را مى‌آمرزد و تا سال بعد، خداوند نامش را در فهرست «نمازگزاران» مى‌نویسد و از نفاق پاک مى‌شود.

هفتم: احیاى شب اول ماه: «شیخ طوسى» در «مصباح المتهجّد» از امام صادق (ع) از جدش از امیر مؤمنان على (ع) نقل کرده است که آن حضرت دوست داشت که در چهار شب از شب‌هاى سال، فارغ از هر چیز، به عبادت بپردازد شب اوّل ماه رجب، شب نیمه شعبان، شب عید فطر و شب عید قربان.

رجب

در حدیثى دیگر، از امام صادق (ع) نقل شده است که: «تا مى توانى بر احیاى شب هاى عید فطر، عید قربان و… شب اول رجب مراقبت کن».

هشتم: خواندن دعایى که از امام جواد (ع) نقل شده است که فرمود: مستحب است انسان، در شب اول رجب، با این کلمات، دعا کند: اَللّـهُم اِنّى اَسْئَلُک بِاَنَّک مَلیک، وَاَنَّک عَلى کُل شَىْء مُقْتَدِر، وَاَنَّک ما تَشآء مِنْ أَمْر یَکُون، خدایا از تو خواهم بواسطه آن که تو فرمانروایى و تو بر هر چیز توانایى و تو هر کارى را بخواهى مى شود

اَللّـهُم اِنّى اَتَوَجَّه اِلَیْک بِنَبِیِّک مُحَمَّد نَبِى الرَّحْمَه، صَلَّى الله عَلَیْه وَآلِه، خدایا من بسویت رو کنم بوسیله پیامبرت محمّد پیامبر رحمت درود تو بر او و آلش

یا مُحَمَّد یا رَسُول الله، اِنّى اَتَوَجَّه بِک اِلَى الله رَبِّک وَرَبِّى لِیُنْجِح بِک طَلِبَتى، اى محمّد اى رسول خدا براستى من به تو رو آورده ام براى رفتن به درگاه خدا پروردگار من و تو تا بلکه بوسیله تو حاجت روا گردم…

اعمال روز اول رجب

این روز، روز شریفى است و برای آن چند عمل ذکر شده است:

۱-روزه:

روایت شده که حضرت نوح (علیه السلام) در این روز به کشتى سوار شد و به کسانى که همراه او بودند امر فرمود روزه بگیرند که هر کس این روز را روزه بگیرد، آتش جهنم یک سال از او دور شود .

۲-غسل .

۳-زیارت امام حسین علیه السلام.

از امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت شده است که: هر کس امام حسین (علیه السلام) را در روز اول رجب زیارت کند، خداوند او را بیامرزد. البته قابل ذکر است که زیارت از راه دور هم مورد قبول است ان شاء الله.

شب سیزدهم

امام صادق (ع) فرمود: «خداوند به این امت سه ماه ارزشمند عطا کرد که به امت هاى قبل نداده بود و آن ماه ها، رجب، شعبان و ماه رمضان است و سه شب نیز به این امت عنایت کرد که به امت هاى پیشین نداده بود و آن شب هاى سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم ماه است و همچنین سه سوره (بافضیلت و پرمحتوا) به این امت عطا کرد که به امّت هاى سابق نداده بود و آن سوره هاى «یس»، «مُلک» و «توحید» است، از این رو هر کس که میان این سه فضیلت جمع کند، میان بهترین عطاهاى این امّت جمع کرده است».

از امام (ع) سوال شد: «چگونه مى توان میان آنها جمع کرد؟»

فرمود: «در لیالى بیض (سه شب مزبور) در این سه ماه نماز بخواند. به این نحو که «در شب سیزدهم، دو رکعت نماز بگزارد و در هر رکعتى پس از سوره «حمد» این سه سوره (یس، ملک و توحید) را بخواند، و در شب چهاردهم، چهار رکعت نماز بگزارد (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعتى «حمد» و «یس» و «ملک» و «توحید» را بخواند و در شب پانزدهم، شش رکعت نماز بگزارد (هر دو رکعت به یک سلام) و همان سوره ها را در هر رکعت بخواند».

امام (ع) در فضیلت این نمازها فرمود: «هر کس چنین کند فضیلت این سه ماه را به دست آورده و خداوند همه گناهانش را ـ جز شرک ـ مى آمرزد».

رجب

روز سیزدهم ماه

روز سیزدهم ماه رجب مصادف با ولادت امیرالمؤمنین على (ع) است و اولین روز از ایام البیض است. روزه گرفتن در این روز، و دو روز بعد، ثواب فراوانى دارد و هر کس که بخواهد عمل «امّ داوود» را بجا آورد باید این روز را روزه بگیرد.

روز چهاردهم ماه

روزه گرفتن در این روز پاداش فراوانى دارد. در روایتى از رسول خدا(ص) مى خوانیم: «هرکس که روز چهاردهم ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند پاداشى به وى عنایت کند که نه چشمى دیده و نه گوشى شنیده و نه بر قلبى خطور کرده باشد… .»

شب نیمه ماه

این شب، شب ارزشمندى است که چند عمل در آن وارد شده است.

اوّل: غسل.

دوم: احیاى آن شب به عبادت که فضیلت بسیار دارد.

سوم: زیارت امام حسین (ع) که زیارت آن حضرت در شب و روز نیمه رجب مورد تأکید قرار گرفته است.

چهارم: شش رکعت نماز بگزارد (هر دو رکعت با یک سلام) و در هر رکعتى «حمد» و «یس» و «ملک» و «توحید» را بخواند .

پنجم: بجا آوردن سى رکعت نماز، که در هر رکعت یک مرتبه «حمد» و ده مرتبه سوره «توحید» را بخواند، در روایتى از

رسول خدا (ص) پاداش فراوانى براى این نماز ذکر شده است.

ششم: دوازده رکعت نماز (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت یک بار «حمد» و یک بار «سوره» را مى خوانى و پس از پایان نمازها هر یک از سوره هاى «حمد»، «فلق»، «ناس»، «توحید» و «آیه الکرسى» و همچنین سوره «قدر» را چهار مرتبه مى خوانى و پس از آن، چهار مرتبه مى‌گویى: سُبْحان الله وَ الْحَمْد لله و لا اِله إِلا الله وَالله اَکْبَر، سپس مى گویى: ألله ألله رَبِّی، لا أُشْرِک بِه شَیْئا، ما شاء الله وَ لا حَوْل وَ لا قُوَّه إِلا بِالله الْعَلِى الْعَظیم.

روز نیمه رجب

روز مبارکى که در آن چند عمل وارد شده است:

۱ـ غسل کردن.

۲ـ زیارت امام حسین (ع)؛ در روایتى از محمد بن ابى نصر نقل شده است که از امام رضا (ع) سوال کردم: «در چه ماهى زیارت امام حسین (ع) بهتر است؟» فرمود: «در نیمه رجب و نیمه شعبان».

۳ـ بجا آوردن نماز جناب سلمان (همان گونه که در اعمال روز اوّل ماه رجب گذشت).

۴-اعمال امّ داوود.

از مهم‌ترین اعمال روز نیمه رجب، عمل «امّ داود» است که به گفته علاّمه مجلسى: «شیخ صدوق»، «شیخ طوسى» و «سیّد بن طاووس» (ره) به سندهاى معتبر آن را نقل کرده اند. این عمل براى برآمدن حاجات و رفع اندوه و غم، حل مشکلات و دفع ظلم ستمگران بسیار مؤثر است. (و به گفته «علامه مجلسى»، در کتاب «زاد المعاد»، بارها تجربه شده است.)

رجب

عمل اُمّ داوُد که عمده اعمال نیمه ماه رجب است و براى برآمدن حاجات و کشف کُرُبات و دفع ظلم ظالمان مؤثّر است و کیفیّت آن بنا بر آنچه در مصباح شیخ است آنست که چون خواهد این عمل را بجا آورد روزه بگیرد روز سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم ماه رجب را، سپس در روز پانزدهم نزد زوال غسل کند و چون وقت زوال داخل شود نماز ظهر و عصر را بجا آورد در حالتی که رکوع و سجودش ان‏را نیکو کند و در موضع خلوتى باشد که چیزى او را مشغول نسازد و انسانى با او تکلّم ننماید، پس چون از نماز فارغ شود رو به قبله کند و بخواند سوره مبارکه حمد را صد مرتبه و سوره مبارکه اخلاص را صد مرتبه و آیه الکرسى را ده مرتبه و بعد از اینها بخواند سُوَر مبارکه انعام و بنى اسرائیل و کهف و لقمان و یس و صافّات و حم و سجده و حمعسق و حم دخان و فتح و واقعه و مُلْک و ن وَ اِذَا السَّمآء انْشَقَّت و ما بعدش را تا آخر قرآن و چون از اینها فارغ شود بگوید در حالتى که رو به قبله باشد:

صَدَق الله الْعَظیم الَّذى‏ لا اِله اِلا هُو الْحَى الْقَیُّوم ذُو الْجَلال وَالْإِکْرام

درست فرمود خداى بزرگى که معبودى جز او نیست زنده و پاینده و صاحب‏ جلالت و بزرگوارى است

 الرَّحْمن الرَّحیم الْحَلیم الْکَریم الَّذى‏ لَیْس کَمِثْلِه‏ شَىْ‏ء

بخشاینده و مهربان بردبار و کریم است آنکه مانندش‏ چیزى نیست

 وَهُو السَّمیع الْعَلیم الْبَصیر الْخَبیر، شَهِد الله اَنَّه لا اِله اِلا هُو

و او شنوا و دانا و بینا و آگاه است، گواه است خدا که معبودى جز او نیست‏

 وَالْمَلائِکَه وَاُولوُا الْعِلْم قآئِما بِالْقِسْط لا اِله اِلا هُو الْعَزیز الْحَکیم

و فرشتگان و دانشوران گواهى داده‏ اند که خدایى جز او نیست که عدالت بدو پایدار است و او عزیز و حکیم است‏

 وَبَلَّغَت رُسُلُه الْکِرام وَاَنَا عَلى‏ ذلِک مِن الشَّاهِدین

و پیامبران بزرگوارش نیز آنرا به مردم رساندند و من بر این مطلب گواهى دهم

 اَللّهُم لَک‏الْحَمْد وَلَک الْمَجْد وَلَک الْعِز وَلَک الْفَخْر

خدایا از آن تو است‏ ستایش و از آن تو است مجد و براى تو است عزت و خاص تو است افتخار

  وَلَک الْقَهْر وَلَک النِّعْمَه

و شایسته تو است قهر و سطوت و مخصوص تو است نعمت‏

 وَلَک الْعَظَمَه وَلَک الرَّحْمَه وَلَک الْمَهابَه وَلَک السُّلْطان

رجب

و از آن تواست عظمت و مخصوص تو است رحمت و براى تو است شکوه و خاص تو است سلطنت

 وَلَک الْبَهآء وَلَک الْإِمْتِنان وَلَک التَّسْبیح وَلَک التَّقْدیس

و از آن تو است درخشندگى ‏و مخصوص تو است نعمت بخشى و براى تو است پاکى

  وَلَک التَّهْلیل وَلَک‏ التَّکْبیر وَلَک ما یُرى‏ وَلَک ما لا یُرى

و از آن تو است پاکیزگى و براى تو است یکتایى و مخصوص تو است‏ بزرگى و ملک تو است آنچه دیده شود و آنچه دیده نشود

 ‏ وَلَک ما فَوْق السَّموات الْعُلى‏ وَ لَک ما تَحْت الثَّرى

و از تو است آنچه بالاى آسمانهاى بلند است‏ و از تو است آنچه زیر زمین است

 ‏ وَلَک الْأَرَضُون السُّفْلى‏ وَلَک الْأخِرَه وَالْأُولى

و از تو است زمین هاى زیرین و از آن تو است دنیا و آخرت‏

 ‏ وَلَک ما تَرْضى‏ بِه مِن الثَّنآء وَالْحَمْد وَالشُّکر وَ النَّعْمآء

و مخصوص تو است آن و حمد و ثنا و شکرى که تو بپسندى و آنچه نعمت است نیز از تو است‏

 اَللّهُم صَل عَلى‏ جَبْرَئیل اَمینِک عَلى‏ وَحْیِک وَالْقَوِى عَلى‏ اَمْرِک

خدایا درود فرست بر جبرئیل امین بر وحى تو و نیرومند در کار تو ‏

 وَالْمُطاع فى‏ سَمواتِک وَمَحال کَراماتِک الْمُتَحَمِّل لِکَلِماتِک

و آنکس که در آسمان ها و جایگاه هاى کرامت هایت فرمانش برند آن کس که سخنان تو را برساند

 النَّاصِر لِاَنْبِیآئِک، الْمُدَمِّر لِأَعْدآئِک

یاور پیامبرانت و سرنگون کننده دشمنانت

 اَللّهُم صَل عَلى‏ میکائیل مَلَک‏ رَحْمَتِک وَالْمَخْلُوق لِرَأْفَتِک وَالْمُسْتَغْفِر الْمُعین لِأَهْل طاعَتِک

خدایا درود فرست بر میکائیل فرشته ‏رحمتت و آفریده شده براى بردن مهرت و آمرزش‏ خواه و کمک‏ کار فرمانبرانت‏

 اَللّهُم صَل عَلى‏ اِسْرافیل حامِل عَرْشِک وَصاحِب الصُّور الْمُنْتَظِر

خدایا درود فرست بر اسرافیل حمل کننده عرشت و صاحب صُور آنکه چشم به ‏راه‏

 لِأَمْرِک الْوَجِل الْمُشْفِق مِن خیفَتِک

دستور تو است و نگران و بیمناک است از ترس تو

رجب

 اَللّهُم صَل عَلى‏ حَمَلَه الْعَرْش‏ الطَّاهِرین وَعَلى السَّفَرَه الْکِرام الْبَرَرَه الطَّیِّبین ‏

خدایا درود فرست بر حاملین پاکیزه عرش‏ و بر سفیران گرامى و آن نیکان پاک

 وَعَلى‏ مَلائِکَتِک الْکِرام الْکاتِبین وَ عَلى‏ مَلائِکَه الْجِنان وَخَزَنَه النّیران

و بر فرشتگان‏ بزرگوار نویسنده و بر فرشتگان بهشت و نگهبانان دوزخ

 وَمَلَک الْمَوْت وَالْأَعْوان یا ذَاالْجَلال وَالْإِکْرام

و فرشته‏ مرگ و کمک‏ کارانش اى صاحب جلالت و بزرگوارى

 اَللّهُم صَل عَلى‏ اَبینا آدَم‏ بَدیع فِطْرَتِک الَّذى‏کَرَّمْتَه بِسُجُود مَلائِکَتِک وَاَبَحْتَه جَنَّتَک

خدایا درود فرست بر پدر ما آدم‏ پدیده خلقت که گرامیش داشتى به سجده کردن فرشتگانت و مباح کردى بر او بهشتت را

 اَللّهُم‏ صَل عَلى‏ اُمِّنا حَوَّآء الْمُطَهَّرَه مِن الرِّجْس الْمُصَفَّات مِن الدَّنَس

خدایا درود فرست بر مادر ما حواء که از پلیدى پاک و از چرکى و آلودگى مصفا گشت و از میان آدمیان‏

 الْمُفَضَّلَه مِن الْأِنْس، الْمُتَرَدِّدَه بَیْن مَحال الْقُدُْس

برترى داشت و در میان جایگاه هاى قدسیان رفت و آمد کرده

 اَللّهُم صَل عَلى‏ هابیل وَشَیْث وَاِدْریس وَنُوح وَهُود وَصالِح وَ اِبْراهیم وَاِسْماعیل

خدایا درود فرست بر هابیل و شیث و ادریس و نوح و هود و صالح و ابراهیم و اسماعیل‏

 وَاِسْحق وَیَعْقُوب وَیُوسُف وَالْأَسْباط وَلُوط وَشُعَیْب وَاَیُّوب‏

و اسحاق و یعقوب و یوسف و اسباط (یعقوب) و لوط و شعیب و ایوب‏

 وَمُوسى‏ وَهارُون وَیُوشَع وَمیشا وَالْخِضْر وَذِى الْقَرْنَیْن وَیُونُس

و موسى و هارون و یوشع و میشا و خضر و ذى القرنین و یونس‏

 وَاِلْیاس وَالْیَسَع وَذِى الْکِفْل وَطالُوت وَداوُد وَسُلَیْمان وَزَکَرِیَّا

و الیاس و الیسع و ذا الکفل و طالوت و داود و سلیمان و زکریا

 وَشَعْیا وَیَحْیى‏ وَتُورَخ وَمَتّى‏ وَاِرْمِیا وَحَیْقُوق وَدانِیال وَعُزَیْر

و شعیا و یحیى و تورخ و متى و ارمیا و حیقوق و دانیال و عزیر

 وَعیسى‏ وَشَمْعُون وَجِرْجیس وَالْحَوارِیّین وَالْأَتْباع وَخالِد وَحَنْظَلَه وَلُقْمان

و عیسى و شمعون و جرجیس و حواریین عیسى و پیروانشان و خالد و حنظله و لقمان

رجب

 اَللّهُم صَل عَلى‏ مُحَمَّد وَآل مُحَمَّد وَارْحَم‏ مُحَمَّدا وَآل مُحَمَّد

خدایا درود فرست بر محمّد و آل محمّد و رحمت فرست بر محمّد و آل محمّد

 وَبارِک عَلى‏ مُحَمَّد وَآل مُحَمَّد کَما صَلَّیْت‏

و برکت فرست بر محمّد و آل محمّد چنانچه درود فرستادى‏

 وَرَحِمْت وَبارَکْت عَلى‏ اِبْرهیم وَآل اِبْرهیم، اِنَّک حَمید مَجید

و رحمت و برکت فرستادى بر ابراهیم و آل ابراهیم که به راستى تویى ستوده و بزرگوار

 اَللّهُم‏ صَل عَلَى الْأَوْصِیآء وَالسُّعَدآء وَالشُّهَدآء وَاَئِمَّه الْهُدى

خدایا درود فرست بر اوصیاء و اهل سعادت و شهیدان و امامان راهنما

 ‏اَللّهُم صَل‏ عَلَى الْأَبْدال وَالْأَوْتاد وَالسُّیَّاح وَالْعُبَّاد وَالْمُخْلِصین وَالزُّهَّاد

خدایا درود فرست‏بر ابدال (دست ه‏اى از صلحاء) و اوتاد و سیاحان و پرستش ‏کنندگان و مخلصان و پارسایان‏

 وَاَهْل الجِد وَالْإِجْتِهاد وَاخْصُص مُحَمَّدا وَاَهْل بَیْتِه بِاَفْضَل َلَواتِک

و اهل جدیت و کوشش و مخصوص گردان محمّد و خاندانش را به بهترین‏ درودهایت

 وَاَجْزَل کَراماتِک وَبَلِّغ رُوحَه وَ جَسَدَه مِنّى‏ تَحِیَّه وَسَلاماً

و فراوانترین کرامت هایت و به روح و جسدش از جانب من تحیّت و سلامى برسان‏

 وَزِدْهُ فَضْلاً وَشَرَفاً وَکَرَماً حَتّى‏ تُبَلِّغَهُ اَعْلى‏ دَرَجاتِ اَهْلِ‏

و فضل و شرافت و بزرگواریش را فزون کن به حدى که او را به اعلى درجه اهل‏

 الشَّرَفِ مِنَ النَّبِیّینَ وَالْمُرْسَلینَ وَالْأَفاضِلِ الْمُقَرَّبینَ

شرافت از پیمبران و رسولان و فاضلان مقربت برسانى

 اَللّهُمَّ وَصَلِ‏عَلى‏ مَنْ سَمَّیْتُ وَمَنْ لَمْ اُسَمِّ مِنْ مَلائِکَتِکَ وَاَنْبِیآئِکَ وَرُسُلِکَ‏

خدایا درود فرست ‏بر هرکس که من نام بردم و هر که از فرشتگان و پیامبران و رسولان‏

رجب

وَاَهْلِ طاعَتِکَ وَاَوْصِلْ صَلَواتى‏ اِلَیْهِمْ وَاِلى‏ اَرْواحِهِمْ وَاجْعَلْهُمْ‏

و فرمانبردارانت را که من نام نبردم و درودهاى مرا بر ایشان و بر ارواحشان برسان و آنان ‏را

اِخْوانى‏ فیکَ وَاَعْوانى‏ عَلى‏ دُعآئِکَ

برادران من در دین و کمک‏ کارانم در دعاى به درگاهت قرار ده

 اَللّهُمَّ اِنّى‏ اَسْتَشْفِعُ بِکَ اِلَیْکَ

خدایا من شفیع گردانم تو را پیش خودت‏

وَبِکَرَمِکَ اِلى‏ کَرَمِکَ وَبِجُودِکَ اِلى‏ جُودِکَ وَبِرَحْمَتِکَ اِلى‏ رَحْمَتِکَ

و کرمت را پیش کرمت و جودت را پیش جودت و رحمتت را پیش رحمتت‏

وَبِاَهْلِ طاعَتِکَ اِلَیْکَ وَاَسئَلُکَ الّلهُمَّ بِکُلِّ ما سَئَلَکَ بِهِ اَحَدٌ مِنْهُمْ، مِنْ‏

و اهل طاعتت را پیش درگاهت و از تو خواهم خدایا به هرچه یکى از آنها بوسیله آن تو را

مَسْئَلَهٍ شَریفَهٍ غَیْرِ مَرْدُودَهٍ وَبِما دَعَوْکَ بِهِ مِنْ دَعْوَهٍ مُجابَهٍ غَیْرِ مُخَیَّبَهٍ

خواسته از سؤالهاى شریفى که برنگشته و به آنچه تو را خوانده ‏اند از دعاى پذیرفته شده ‏اى که به نومیدى نکشیده‏

یااَللَّهُ یارَحْمنُ یا رَحیمُ یا حَلیمُ یا کَریمُ یا عَظیمُ یا جَلیلُ یامُنیلُ

اى خدا  اى بخشاینده  اى مهربان  اى بردبار  اى کریم  اى بزرگ  اى با جلالت  اى بخشنده

یا جَمیلُ یا کَفیلُ یا وَکیلُ یا مُقیلُ یا مُجیرُ یا خَبیرُ یا مُنیرُ یا مُبیرُ

اى ‏زیبا  اى سرپرست  اى وکیل  اى نادیده ‏گیر  اى پناه‏ده  اى آگاه  اى روشنى ‏ده  اى نابود کن ‏

یا مَنیعُ یا مُدیلُ یا مُحیلُ یا کَبیرُ یا قَدیرُ یا بَصیرُ یا شَکُورُ یا بَرُّه

اى والامقام  اى چرخاننده  اى جابجا کننده  اى بزرگ  اى توانا  اى بینا  اى شکرپذیر  اى نیکوکار

یا طُهْرُ، یا طاهِرُ یا قاهِرُ، یا ظاهِرُ یا باطِنُ، یا ساتِرُ یا مُحیطُ، یا مُقْتَدِرُ

ای پاک  اى پاکیزه  اى قاهر  اى پیدا  اى پنهان  اى پرده پوش  اى احاطه‏ دار  اى با اقتدار

یا حَفیظُ یا مُتَجَبِّرُ یا قَریبُ یا وَدُودُ یا حَمیدُ یا مَجیدُ یا مُبْدِئُ

اى نگهبان  اى داراى بزرگى  اى نزدیک  اى محبوب همه  اى ستوده  اى بزرگوار  اى پدیدآرنده

رحب

یا مُعیدُ یا شَهیدُ یا مُحْسِنُ یا مُجْمِلُ یا مُنْعِمُ یا مُفْضِلُ یا قابِضُ

ای بازگرداننده  اى گواه  اى احسان‏ بخش  اى نیکوبخش  اى نعمت ‏بخش  اى زیاده‏ بخش  اى گیرنده‏

یا باسِطُ یا هادى‏ یا مُرْسِلُ یا مُرْشِدُ یا مُسَدِّدُ یا مُعْطى‏ یا مانِعُ

اى گشایش ‏ده  اى راهنما اى فرستنده  اى رهنمون اى محکم ‏کننده  اى دهنده  اى منع‏ کننده ‏

یا دافِعُ یا رافِعُ یا باقى‏ یا واقى‏ یا خَلاَّقُ یا وَهَّابُ یا تَوَّابُ یا فَتَّاحُ‏

اى جلوگیرنده  اى بلند کننده  اى باقى  اى نگهدار  اى آفریننده  اى بخشش پیشه  اى توبه پذیر  اى گشاینده‏

یا نَفَّاحُ یا مُرْتاحُ یا مَنْ بِیَدِهِ کُلُّ مِفْتاحٍ یا نَفَّاعُ یا رَؤُفُ یا عَطُوفُ

اى زیاده بخش  اى رحمت بخش  اى که بدست او است هر کلید  اى سودرسان  اى مهربان  اى باعطوفت‏

یا کافى‏ یا شافى‏ یا مُعافى‏ یا مُکافى‏ یا وَفِىُّ یا مُهَیْمِنُ یا عَزیزُ

اى کفایت کننده  اى درمان بخش  اى بهبودى ‏بخش  اى پاداش دهنده  اى باوفا  اى نگهبان خلق  اى با عزت ‏

یا جَبَّارُ یا مُتَکَبِّرُ یا سَلامُ یا مُؤْمِنُ یا اَحَدُ یا صَمَدُ یا نُورُ یا مُدَبِّرُ

اى جبار  اى بزرگوار  اى سلامت بخش  اى ایمنى ‏بخش  اى یکتا  اى بى ‏نیاز  اى نور  اى مدبر کارها ‏

یا فَرْدُ یا وِتْرُ یا قُدُّوسُ یا ناصِرُ یا مُونِسُ یا باعِثُ یا وارِثُ یا عالِمُ‏

اى یگانه  اى تنها  اى پاکیزه  اى یاور  اى همدم  اى برانگیزنده  اى ارث‏ برنده  اى دانا

یا حاکِمُ یا بادى‏ یا مُتَعالى‏ یا مُصَوِّرُ یا مُسَلِّمُ یا مُتَحَبِّبُ یا قآئِمُ

اى حکم کننده  اى آغاز کننده  اى برتر  اى صورت بخش  اى سلامت بخش  اى دوستى ‏ورز  اى قائم به کار خلق

یا دآئِمُ یا عَلیمُ یا حَکیمُ یا جَوادُ یا بارِى‏ءُ یا بآرُّ یا سآرُّ یا عَدْلُ

اى‏ جاویدان  اى دانا  اى فرزانه  اى بخشنده  اى آفریننده  اى نیکوکار  اى شادى بخش  اى دادگستر ‏

یا فاصِلُ یا دَیَّانُ یا حَنَّانُ یا مَنَّانُ یا سَمیعُ یا بَدیعُ یا خَفیرُ یا مُعینُ‏

اى جداکننده  اى جزاده  اى نعمت ‏بخش  اى عطابخش  اى شنوا ا ى پدیدآرنده  اى پناه‏ده  اى یاور

رجب

]مُغَیِّرُ] یاناشِرُ یاغافِرُ یاقَدیمُ یامُسَهِّلُ یا مُیَسِّرُ یا مُمیتُ یا مُحْیى‏

اى نشر دهنده  اى آمرزنده  اى قدیم  اى آسان کننده  اى هموارکننده  اى میراننده  اى زنده‏ کننده‏

یا نافِعُ یا رازِقُ یا مُقْتَدِرُ یا مُسَبِّبُ یا مُغیثُ یا مُغْنى‏ یا مُقْنى‏

اى سودده  اى روزى ‏ده  اى با اقتدار  اى سبب ‏ساز  اى فریادرس  اى بى ‏نیازکننده  اى دارایى ‏دهنده ‏

یا خالِقُ یا راصِدُ یا واحِدُ یا حاضِرُ یا جابِرُ یا حافِظُ یا شَدیدُ

اى آفریننده  اى نگهبان  اى یگانه  اى حاضر  اى جبران‏ کننده  اى نگه دار  اى استوار

یا غِیاثُ یا عآئِدُ یا قابِضُ یا مَنْ عَلا فَاسْتَعْلى‏ فَکانَ بِالْمَنْظَرِ الْأَعْلى‏

اى ‏فریادرس  اى ثروت‏ ده   اى گیرنده   اى که والایى و برترى و به‏ دیدگاه اعلایى‏

یا مَنْ قَرُبَ فَدَنا وَبَعُدَ فَنَاى‏ وَعَلِمَ السِّرَّ وَاَخْفى‏ یا مَنْ اِلَیْهِ التَّدْبیرُوَلَهُ الْمَقادیرُ

اى که نزدیکى و بسیار هم نزدیک و دور است و بسیار هم دور داناى سر و نهان اى که تدبیر امور با او است و اندازه ‏ها از او است

وَیا مَنِ الْعَسیرُ عَلَیْهِ [سَهْلٌ‏] یَسیرٌ یا مَنْ هُوَ عَلى‏ مایَشآءُ قَدیرٌ

 و اى که دشوار براى او سهل و آسان است اى که بر هرچه بخواهد توانا است

 یا مُرْسِلَ الرِّیاحِ یا فالِقَ الْأِصْباحِ یا باعِثَ الْأَرْواحِ

 اى فرستنده بادها  اى شکافنده سپیده صبح  اى برانگیزاننده ارواح ‏

یا ذَاالْجُودِ وَالسَّماحِ یا رآدَّ ما قَدْ فاتَ یا ناشِرَ الْأَمْواتِ یا جامِعَ‏ الشَّتاتِ

اى صاحب جود و سخاوت اى برگرداننده آنچه از دست رفته اى زنده‏کننده مردگان اى گردآورنده‏ پراکنده‏ها

یا رازِقَ مَنْ یَشآءُ [بِغَیْرِ حِسابٍ‏] وَیا فاعِلَ ما یَشآءُ کَیْفَ‏ یَشآءُ

اى روزى ‏ده بى ‏حساب به هر که خواهى و اى انجام دهنده‏ هر چه بخواهى به هرطور که ‏خواهى

وَ یا ذَاالْجَلالِ وَالْأِکْرامِ یا حَىُّ یا قَیُّومُ یا حَیّاً حینَ لا حَىَّ

و اى صاحب جلالت و بزرگوارى  اى زنده  اى پاینده  اى زنده در آن‏ هنگام که زنده ‏اى نبود ‏

رجب

یا حَىُّ یا مُحْیِىَ الْمَوْتى‏ یا حَىُّ لا اِلهَ اِلاَّ اَنْتَ بَدیعُ السَّمواتِ‏ وَالْاَرْضِ

اى زنده کن مردگان  اى زنده که معبودى جز تو نیست پدید آرنده آسمان ها و و زمین

یا اِلهى‏ وَسَیِّدى صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَارْحَمْ‏ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ

اى معبود من و آقاى من درود فرست بر محمّد و آل محمّد و رحمت فرست بر محمّد و آل محمّد

وَ بارِکْ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ کَما صَلَّیْتَ‏

و برکت ده بر محمّد و آل محمّد چنانچه درود فرستادى‏

وَبارَکْتَ وَرَحِمْتَ عَلى‏ اِبْرهیمَ وَآلِ اِبْرهیمَ اِنَّکَ حَمیدٌ مَجیدٌ

و برکت دادى و رحمت فرستادى بر ابراهیم و آل ابراهیم که به راستى تویى ستوده و بزرگوار

وَارْحَمْ ذُلىّ‏ وَ فاقَتى‏ وَفَقْرى‏ وَانْفِرادى‏ وَوَحْدَتى‏ وَخُضُوعى‏ بَیْنَ‏ یَدَیْکَ

و رحم کن به خوارى من و بیچارگیم و نداریم و تک و تنهاییم و فروتنیم در برابرت

وَاعْتِمادى‏ عَلَیْکَ وَتَضَرُّعى‏ اِلَیْکَ اَدْعُوکَ دُعآءَ الْخاضِعِ‏ الذَّلیلِ

و اعتمادى که بر تو دارم و زاریم به درگاهت تو را خوانم خواندن شخص فروتن‏ خوار

الْخاشِع ِ‏الْخآئِفِ الْمُشْفِقِ الْبآئِسِ الْمَهینِ الْحَقیرِ الْجائِعِ‏

خاشع ترسان هراسان پریشان بى ‏مقدار کوچک گرسنه‏

الْفَقیرِالْعآئِذِ الْمُسْتَجیرِ الْمُقِرِّ بِذَنْبِهِ الْمُسْتَغْفِرِ مِنْهُ الْمُسْتَکینِ لِرَبِّهِ

فقیر پناهنده پناه خواه معترف به گناه آمرزش ‏خواه از گناه درمانده و زارى کننده به ‏درگاه پروردگار

دُعآءَ مَنْ اَسْلَمَتْهُ ثِقَتُهُ وَرَفَضَتْهُ اَحِبَتُّهُ

و خواندن شخصى که یاران مورد اعتمادش او را واگذار ده و دوستانش او را رها کرده

وَعَظُمَتْ فَجیعَتُهُ دُعآءَ حَرِقٍ‏ حَزینٍ ضَعیفٍ مَهینٍ بآئِسٍ مُسْتَکینٍ بِکَ مُسْتَجیرٍ

و درد جانسوزش ‏بزرگ‏ گشته خواندن شخص دلسوخته‏ غمگین ناتوان بى‏ مقدار پریشان درمانده ‏اى که به تو پناه آورده

َاللّهُمَّ وَاَسئَلُکَ‏ بِاَنَّکَ مَلیکٌ وَاَنَّکَ ما تَشآءُ مِنْ اَمْرٍ یَکُونُ وَاَنَّکَ عَلى‏ ما تَشآءُ قَدیرٌ

خدایا از تو خواهم‏ چون تویى فرمانروا و تو چنانى که هرکارى را بخواهى مى ‏شود و تویى که بر هرچه بخواهى توانایى

‏وَاَسئَلُکَ بِحُرْمَهِ هذَا الشَّهْرِ الْحَرامِ وَالْبَیْتِ الْحَرامِ وَالْبَلَدِ الْحَرامِ

و از تو خواهم به حرمت این ماه محترم و خانه محترم (کعبه) و شهر محترم (مکه)

رجب

وَالرُّکْنِ وَالْمَقامِ وَالْمَشاعِرِالْعِظامِ وَبِحَقِ‏نَبِیِّکَ مُحَمَّدٍعَلَیْهِ وَ الِهِ السَّلامُ

و رکن و مقام و مشعرهاى بزرگ (جاهاى مناسک حج) و به حق پیامبرت محمّد علیه و آله السلام‏

یا مَنْ وَهَبَ لِادَمَ شَیْثاً وَ لِإِبْراهیمَ اِسْماعیلَ وَ اِسْحاقَ

اى که شیث را به آدم بخشیدى و اسماعیل و اسحاق را به ابراهیم دادى

وَ یا مَنْ رَدَّ یُوسُفَ عَلى‏ یَعْقوُبَ وَیا مَنْ کَشَفَ بَعْدَ الْبَلاءِ ضُرَّ اَیُّوبَ

و اى که یوسف را به یعقوب برگرداندى و اى که پس از مبتلا شدن ایوب ناراحتیش را برطرف کردى

یا رآدَّ مُوسى‏ عَلى‏ اُمِّهِ وَ زآئِدَ الْخِضْرِ فى‏ عِلْمِهِ وَیا مَنْ وَهَبَ لِداوُدَ

اى که‏ موسى را به مادرش برگرداندى و دانش خضر را افزون کردى اى که دادى به داود

سُلَیْمانَ وَلِزَکَرِیَّا یَحْیى‏ وَلِمَرْیَمَ عیسى‏ یا حافِظَ بِنْتِ شُعَیْبٍ

سلیمان را و به زکریا یحیى را و به مریم عیسى را اى نگهدار دختر شعیب

وَیا کافِلَ وَلَدِ اُمِّ مُوسى‏ اَسئَلُکَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ

اى‏ کفالت کننده فرزند مادر موسى از تو خواهم که درود فرستى بر محمّد و آل محمّد

وَاَنْ‏ تَغْفِرَ لِى‏ ذُنُوبى‏ کُلَّها وَتُجیرَنى‏ مِنْ عَذابِکَ وَتُوجِبَ لى‏ رِضْوانَکَ

و گناهانم را بیامرزى و از عذاب خود مرا در پناه ‏گیرى و مرا مستوجب خوشنودى‏

وَاَمانَکَ وَاِحْسانَکَ وَغُفْرانَکَ وَجِنانَکَ وَاَسئَلُکَ اَنْ تَفُکَّ عَنّى‏ کُلَ‏

و ایمنى و احسان و آمرزش و بهشتت قرار دهى و از تو خواهم که باز کنى برایم هر

حَلْقَهٍ بَیْنى‏ وَبَیْنَ مَنْ یُؤْذینى‏ وَتَفْتَحَ لى‏ کُلَّ بابٍ وَتُلَیِّنَ لى‏ کُلَ‏ صَعْبٍ

حلقه‏ اى که میان من و میان آزار کننده من است و بگشایى به‏ رویم هر درى را و نرم کنى برایم هر دشوارى را

وَتُسَهِّلَ لى‏ کُلَّ عَسَیرٍ وَتُخْرِسَ عَنّى‏ کُلَّ ناطِقٍ بِشَرٍّ

و آسان کنى برایم هر مشکلى را و لال کنى از من زبان هر بدگو را

وَتَکُفَ‏ عَنّى‏ کُلَّ باغٍ وَتَکْبِتَ عَنّى‏ کُلَّ عَدُوٍّ لى‏ وَحاسِدٍ وَتَمْنَعَ مِنّى‏ کُلَ‏ ظالِمٍ

و بازدارى از من‏ هر زورگو را و خوار کنى دشمنان و حسودان مرا و بازدارى از من هر ستمگرى را

وَتَکْفِیَنى‏ کُلَّ عآئِقٍ یَحُولُ بَیْنى‏ وَبَیْنَ حاجَتى‏، وَیُحاوِلُ اَنْ‏

و کفایت کنى از من هر مانعى را که میان من و حاجتم حائل شود و بخواهد که‏

رجب

یُفَرِّقَ بَیْنى‏ وَبَیْنَ طاعَتِکَ وَیُثَبِّطَنى‏ عَنْ عِبادَتِکَ یا مَنْ اَلْجَمَ الْجِنَ‏ الْمُتَمَرِّدینَ

میان من و اطاعت تو را جدایى اندازد و از پرستش تو بازم دارد اى که مهار کردى جنیان نافرمان را ‏

وَقَهَرَ عُتاهَ الشَّیاطینِ وَاَذَلَّ رِقابَ الْمُتَجَبِّرینَ وَرَدَّ کَیْدَ

و مقهور ساختى شیاطین سرکش را و گردنِ گردن‏کشان‏ را به خوارى کشاندى و نقشه ‏هاى شوم‏

الْمُتَسَلِّطین عَنِ الْمُسْتَضْعَفینَ اَسئَلُکَ بِقُدْرَتِکَ عَلى‏ ما تَشآءُ

مسلط شدگان را از ناتوانها بازگرداندى از تو خواهم به حق تواناییت بر هرچه خواهى‏

وَتَسْهیلِکَ لِما تَشآءُ کَیْفَ تَشآءُ اَنْ تَجْعَلَ قَضآءَ حاجَتى‏ فیما تَشآءُ

و آسان کردنت هرچه را به هر نحو که خواهى که قرار دهى برآوردن حاجتم را در هرچه خواهى‏

سپس سجده کن بر زمین و بر خاک بگذار دو طرف روى خود را و بگو:

اَللّهُمَّ لَکَ سَجَدْتُ وَبِکَ امَنْتُ

خدایا براى تو سجده مى ‏کنم و به تو ایمان دارم‏

فَارْحَمْ ذُلّى‏ وَفاقَتى‏ وَاجْتِهادى‏ وَتَضَرُّعى وَمَسْکَنَتى‏ وَفَقْرى اِلَیْکَ یا رَبِّ

پس رحم کن به خوارى من و نداریم و سعى و کوششم و زارى و بیچارگى ‏ام و نیازم به درگاهت اى پروردگار

و کوشش کن که اشک بریزد چشم هاى تو اگر چه بقدر سر سوزنی باشد؛ به درستى ‏که این علامت استجابت است انشااله.

 

شب بیست و هفتم ماه رجب (شب مبعث)

شب مبعث از شب هاى مهمّ سال و بسیار ارزشمند است و اعمالى براى این شب نقل شده است:

۱- غسل کردن در این شب مستحب است.

۲- «شیخ طوسى» در کتاب «مصباح المتهجّد» روایتى را از امام جواد (ع) نقل کرده است که آن حضرت فرمود: «در ماه رجب، شبى است که از تمام آنچه که خورشید بر آن مى تابد بهتر است و آن شب، شب «بیست و هفتم» ماه رجب است که در صبح این شب، رسول خدا(ص) به رسالت مبعوث گردید و از شیعیان ما هر کس در آن شب عملى را انجام دهد، پاداش آن به اندازه عمل شصت سال خواهد بود.»

از آن حضرت سوال شد: چه عملى در آن شب بهتر است؟ فرمود: پس از نماز «عشا» وقتى که خوابیدى، پیش از نیمه شب، یا پس از نیمه آن از خواب برمى خیزى و دوازده رکعت نماز مى خوانى، در هر رکعتى، سوره «حمد» و یک سوره از سوره هاى کوچک مفصّل را مى‌خوانى. آنگاه در هر دو رکعتى که سلام نماز را دادى، مى نشینى و هفت مرتبه سوره «حمد» و هفت مرتبه «معوّذتین» (سوره فلق و ناس) و سوره هاى «توحید» و «کافرون» و سوره «قدر» و «آیه الکرسى» را هر کدام هفت مرتبه مى خوانى و بعد از اتمام این سوره‌ها، دعای ذیل خوانده شود:

 اَلْحَمْد لِلّه الَّذى لَمْ یَتَّخِذ وَلَداً وَلَم یَکُن لَهُ شَریک فى الْمُلْک وَلَمْ یَکُن لَهُ وَلِى مِن

ستایش خاص خدایى است که نگیرد فرزندى و نیست براى او در فرمانروایى شریکى و نیست برایش یاورى از

الذُّلِّ وَکَبِّرْهُ تَکْبیراً اَللّهُمَّ اِنّى اَسئَلُکَ بِمَعاقِدِ عِزِّکَ عَلَى اَرْکانِ

خوارى و به بزرگى کامل بزرگش شمار خدایا از تو خواهم به حق چیزهایى که موجبات عزتت برپایه هاى

عَرْشِکَ وَمُنْتَهَى الرَّحْمَهِ مِنْ کِتابِکَ وَبِاسْمِکَ الاْعْظَمِ الاْعْظَمِ

عرشت مى باشد و به حق سرحد نهایى رحمتت از کتابت و به نام بزرگتر بزرگتر

الاْعْظَمِ وَذِکْرِکَ الاْعْلىَ الاْعْلىَ الاْعْلى وَبِکَلِماتِکَ التّامّاتِ اَنْ

بزرگترت و به حق ذکرت که والاتر و برتر و اعلى است و به کلمات تام و تمامت که

تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاَنْ تَفْعَلَ بى ما اَنْتَ اَهْلُهُ پس بخوان هر دعائى

درود فرستى بر محمد و آلش و انجام دهى درباره من آنچه را تو شایسته آنى

رجب

 

پس از این دعا کرده و عرض حاجت به بارگاه احدیت داشته باشید.

 

۳-اقامه نمازی که در شب نیمه رجب ذکر شد.

۴-زیارت حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام که افضل اعمال در این شب است و از براى آن حضرت در این شب سه زیارت ذکر شده است که در باب زیارات در مفاتیح الجنان آمده است.

۵-شیخ کفعمى در بلد الامین آورده که در شب مبعث این دعا را خوانده شود:

اَللّهُمَّ اِنّى اَسئَلُکَ بِالتَّجَلِىِ الاْعْظَمِ فى هذِهِ اللَّیْلَهِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ وَالْمُرْسَلِ

خدایا از تو خواهم به حق بزرگترین تجلى (تو) در این شب از این ماه بزرگ و به حق آن فرستاده

الْمُکَرَّمِ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاَنْ تَغْفِرَ لَنا ما اَنْتَ بِهِ مِنّا اَعْلَمُ

گرامى که درود فرستى بر محمد و آلش و بیامرزى براى ما آنچه را تو بدان از ما داناترى

یا مَنْ یَعْلَمُ وَلا نَعْلَمُ اَللّهُمَّ بارِکْ لَنا فى لَیْلَتِنا هذِهِ الَّتى بِشَرَفِ

اى که مى دانى و ما نمى دانیم خدایا مبارک گردان بر ما در این شبى که به واسطه شرافت

الرِّسالَهِ فَضَّلْتَها وَبِکَرامَتِکَ اَجْلَلْتَها وَبِالْمَحَلِّ الشَّریفِ اَحْلَلْتَها

رسالت آن را فضیلت دادى و به کرامت خویش بزرگش کردى و به جاى باشرافتى درش آوردى

اَللّهُمَّ فَاِنّا نَسْئَلُکَ بِالْمَبْعَثِ الشَّریفِ وَالسَّیِّدِ اللَّطیفِ وَالْعُنْصُرِ

خدایا پس از تو خواهیم به آن بعثت شریف و آن آقاى بالطف و عنصر

الْعَفیفِ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَ اَنْ تَجْعَلَ اَعْمالَنا فى هذِهِ

پارسا که درود فرستى بر محمد و آلش و قرار دهى اعمال ما را در این

اللَّیْلَهِ وَفى سایِرِ اللَّیالى مَقْبُولَهً وَذُنُوبَنا مَغْفُورَهً وَحَسَناتِنا

شب و در سایر شبها پذیرفته درگاهت و گناهانمان را آمرزیده و نیکیهایمان را مورد

مَشْکُورَهً وَسَیِّئاتِنا مَسْتُورَهً وَقُلوُبَنا بِحُسْنِ الْقَوْلِ مَسْرُورَهً

قدردانى و بدیهایمان را پوشیده و دلهامان را به گفتار نیک خرسند

وَاَرْزاقَنا مِنْ لَدُنْکَ بِالْیُسْرِ مَدْرُورَهً اَللّهُمَّ اِنَّکَ تَرى وَلا تُرى

و روزیهایمان را از نزد خود به آسانى فراوان ، خدایا تو مى بینى ولى خودت دیده نمى شوى

وَاَنْتَ بِالْمَنْظَرِ الاْعْلى وَاِنَّ اِلَیْکَ الرُّجْعى وَالْمُنْتَهى وَاِنَّ لَکَ

و تو در بلندترین دیدگاهى و بطور مسلم بازگشت و پایان بسوى توست و

رجب

الْمَماتَ وَالْمَحْیا وَاِنَّ لَکَ الاْخِرَهَ وَالاُْولى اَللّهُمَّ اِنّا نَعُوذُ بِکَ اَنْ

مرگ و زندگى بدست تو است و انجام و آغاز از آن تو است خدایا ما به تو پناه مى بریم از

نَذِلَّ وَنَخْزى وَاَنْ نَاءتِىَ ما عَنْهُ تَنْهى اَللّهُمَّ اِنّا نَسْئَلُکَ الْجَنَّهَ

خوار شدن و رسوایى و دست زدن به کارى که تو آنرا قدغن کرده اى خدایا ما از تو درخواست بهشت را

بِرَحْمَتِکَ وَنَسْتَعیذُ بِکَ مِنَ النّارِ فَاَعِذْنا مِنْها بِقُدْرَتِکَ وَنَسْئَلُکَ مِنَ

به رحمتت داریم و پناه جوییم به تو از آتش دوزخ پس ما را به قدرت خویش از آتش پناه ده و از تو

الْحُورِ الْعینِ فَارْزُقْنا بِعِزَّتِکَ وَاجْعَلْ اَوْسَعَ اَرْزاقِنا عِنْدَ کِبَرِ سِنِّنا

حور العین درخواست کنیم پس به عزت خویش روزیمان گردان و وسیعترین روزى ما را در هنگام پیرى ما قرار ده

وَاَحْسَنَ اَعْمالِنا عِنْدَ اقْتِرابِ اجالِنا وَاَطِلْ فى طاعَتِکَ وَما یُقَرِّبُ

و بهترین اعمال ما را هنگام نزدیک شدن مرگمان مقرر دار و طولانى کن عمر ما را در طاعت خود و در آنچه موجب تقرب

اِلَیْکَ وَیُحْظى عِنْدَکَ وَیُزْلِفُ لَدَیْکَ اَعْمارَنا وَاَحْسِنْ فى جَمیعِ

درگاهت شود و سبب بهره مندى نزد تو و نزدیکى تو گردد و در تمام

اَحْوالِنا وَاُمُورِنا مَعْرِفَتَنا وَلا تَکِلْنا اِلى اَحَدٍ مِنْ خَلْقِکَ فَیَمُنَّ عَلَیْنا

احوال و کارهاى ما معرفتمان را کامل و نیکو گردان و ما را به هیچیک از خلق خود وامگذار که بر سر ما منت گذارد

وَتَفَضَّلْ عَلَیْنا بجَمیعِ حَوایِجِنا لِلدُّنْیا وَالاْخِرَهِ وَابْدَاْ بِاباَّئِنا وَاَبْناَّئِنا

وبرما تفضل فرما به برآوردن تمام حاجتهاى دنیاوآخرت ما و آغاز کن در تمام آنچه ما براى خودمان از توخواستیم براى پدران و فرزندانمان

وَجَمیعِ اِخْوانِنَا الْمُؤْمِنینَ فى جَمیعِ ما سَئَلْناکَ لاِنْفُسِنا یا اَرْحَمَ

و همه برادران مؤ من ما اى مهربانترین

الرّاحِمینَ اَللّهُمَّ اِنّا نَسْئَلُکَ بِاسْمِکَ الْعَظیمِ وَمُلْکِکَ الْقَدیمِ اَنْ

مهربانها خدایا از تو خواهیم به حق نام بزرگت و فرمانروایى دیرینه ات که

تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَغْفِرَ لَنَا الذَّنْبَ الْعَظیمَ اِنَّهُ لا

درود فرستى بر محمد و آل محمد و اینکه بیامرزى براى ما گناه بزرگ ما را که براستى

یَغْفِرُ الْعَظیمَ اِلا الْعَظیمُ اَللّهُمَّ وَهذا رَجَبٌ الْمُکَرَّمُ الَّذى اَکْرَمْتَنابِهِ

نیامرزد بزرگ را مگر شخص بزرگ خدایا این ماه رجب است که گرامى است و همان ماهى است که ما را بدان گرامى داشته

اَوَّلُ اَشْهُرِ الْحُرُمِ اَکْرَمْتَنا بِهِ مِنْ بَیْنِ الاُْمَمِ فَلَکَ الْحَمْدُ یا ذَاالْجُودِ

نخستین ماه محترمى است که ما را از میان همه امتها بدان گرامى داشتى پس ستایش خاص تو است اى صاحب جود

وَالْکَرَمِ فَاَسْئَلُکَ بِهِ وَبِاسْمِکَ الاْعْظَمِ الاْعْظَمِ الاْعْظَمِ الاْجَلِّ الاْکْرَمِ

و بزرگوارى پس از تو خواهیم بدین ماه و به حق نام اعظم و …… و اجل اکرم تو

رجب

الَّذى خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فى ظِلِّکَ فَلا یَخْرُجُ مِنْکَ اِلى غَیْرِکَ اَنْ تُصَلِّىَ

که آنرا آفریدى و در سایه ات مستقر گردید و آن نام از تو به دیگرى نرسد که درود فرستى

عَلى مُحَمَّدٍ وَاَهْلِ بَیْتِهِ الطّاهِرینَ وَاَنْ تَجْعَلَنا مِنَ الْعامِلینَ فیهِ

بر محمد و خاندان پاک او و قرار دهى ما را از کسانى که در این ماه

بِطاعَتِکَ وَالاْمِلینَ فیهِ لِشَفاعَتِکَ اَللّهُمَّ اهْدِنا اِلى سَواَّءِ السَّبیلِ

به طاعت تو عمل کنیم و آنانکه در این ماه آرزوى شفاعت تو را دارند خدایا ما را به راه راست راهنمایى فرما

وَاجْعَلْ مَقیلَنا عِنْدَکَ خَیْرَ مَقیلٍ فى ظِلٍّ ظَلیلٍ وَمُلْکٍ جَزیلٍ فَاِنَّکَ

و قرار ده جایگاه ما را در نزد خود بهترین جایگاه در سایه همیشگى رحمتت و سلطنت باعظمتت زیرا که تو

حَسْبُنا وَنِعْمَ الْوَکیلُ اَللّهُمَّ اقْلِبْنا مُفْلِحینَ مُنْجِحینَ غَیْرَ مَغْضُوبٍ

ما را کافى هستى و نیکو وکیلى هستى خدایا ما را برگردان به حال رستگارى و کامیابى که نه در زمره غضب شدگان باشیم

عَلَیْنا وَلا ضاَّلّینَ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ اَللّهُمَّ اِنّى اَسئَلُکَ

و نه از جمله گمراهان به رحمتت اى مهربانترین مهربانان خدایا از تو خواهم

بِعَزاَّئِمِ مَغْفِرَتِکَ وَبِواجِبِ رَحْمَتِکَ السَّلامَهَ مِنْ کُلِّ اِثْمٍ وَالْغَنیمَهَ

به حق وسائل حتمى آمرزشت و به آن رحمتت که بر خویش واجب کردى که مرا از هر گناهى سالم دارى

مِنْ کُلِّ بِرٍّ وَالْفَوْزَ بِالْجَنَّهِ وَالنَّجاهَ مِنَ النّارِ اَللّهُمَّ دَعاکَ الدّاعُونَ

و از هر نیکى بهره مند سازى و به بهشتم برسانى و از آتش دوزخ نجاتم بخشى خدایا خوانندگان تو را خواندند

وَدَعَوْتُکَ وَسَئَلَکَ السّاَّئِلُونَ وَسَئَلْتُکَ وَطَلَبَ اِلَیْکَ الطّالِبُونَ

و من نیز خواندمت و درخواست کنندگان از تو خواستند و من نیز از تو خواستم و جویندگان از تو جویا شدند

وَطَلَبْتُ اِلَیْکَ اَللّهُمَّ اَنْتَ الثِّقَهُ وَالرَّجاَّءُ وَاِلَیْکَ مُنْتَهَى الرَّغْبَهِ فِى

و من هم تو را جویا شدم خدایا تویى مورد اعتماد و امید و بسوى تو است آخرین مرحله میل و اشتیاق در

الدُّعاَّءِ اَللّهُمَّ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاجْعَلِ الْیَقینَ فى قَلْبى

دعاء خدایا درود فرست بر محمد و آلش و بنه یقین را در دلم

رجب

وَالنُّورَ فى بَصَرى وَالنَّصیحَهَ فى صَدْرى وَذِکْرَکَ بِاللَّیْلِ وَالنَّهارِ

و روشنى در دیده ام و خیرخواهى در سینه ام و ذکر خود را در شب و روز

عَلى لِسانى وَرِزْقاً واسِعاً غَیْرَ مَمْنُونٍ وَلا مَحْظُورٍ فَارْزُقْنى

بر زبانم و روزى وسیع بى منت و بى مانعى روزیم گردان

وَبارِکْ لى فیما رَزَقْتَنى وَاجْعَلْ غِناىَ فى نَفْسى وَرَغْبَتى فیما

و در آنچه نصیبم کرده اى برکت ده و بى نیازى مرا در نفس خودم قرار ده و اشتیاقم را بدانچه

عِنْدَکَ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ

نزد تو است به رحمتت اى مهربانترین مهربانان

پس به سجده برو وبگو:

اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى هَدانا لِمَعْرِفَتِهِ وَخَصَّنا بِوِلایَتِهِ

ستایش خاص خدایى است که ما را به معرفت خویش راهنمایى کرد

وَوَفَّقَنا لِطاعَتِهِ شُکْراً شُکْراً صد مرتبه

و به دوستى خویش مخصوص گردانید و به طاعتش موفق داشت خدا را شکر…

پس سر از سجود بردار و بگو:

اَللّهُمَّ اِنّى قَصَدْتُکَ بِحاجَتى وَاعْتَمَدْتُ

خدایا من براى حاجتم تو را قصد کردم و در مورد

عَلَیْکَ بِمَسْئَلَتى وَتَوَجَّهْتُ اِلَیْکَ بِاَئِمَّتى وَسادَتى اَللّهُمَّ انْفَعْنا

خواسته ام بر تو اعتماد کردم و به وسیله پیشوایان و سرورانم بسوى تو روآوردم خدایا

بِحُبِّهِمْ وَاَوْرِدْنا مَوْرِدَهُمْ وَارْزُقْنا مُرافَقَتَهُمْ وَاَدْخِلْنَا الْجَنَّهَ فى

به دوستى ایشان مارا سودمند کن ودر جایگاه آنها واردمان کن و همنشینى ایشان را روزى ما گردان و در زمره آنان ما را داخل بهشت گردان

زُمْرَتِهِمْ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ

به رحمتت اى مهربانترین مهربانان

رجب

۶-شیخ در مصباح از رَیّان بن الصّلت روایت نموده است که امام جواد علیه السلام در زمانی که در بغداد بود روز نیمه رجب و روز بیست و هفتم را روزه گرفت و همه اصحاب آن حضرت نیز روزه گرفتند و ما را امر فرمود که دوازده رکعت نماز اقامه کنیم (شش نماز دو رکعتی مثل نماز صبح) و بعد از فراغ از نمازها، هر یک از حمد و توحید و مُعَوَّذَتین چهار مرتبه و ” لا اِلهَ اِلا اللهُ واللهُ اَکْبَرُ وَ سُبْحانَ اللهِ وَالْحَمْدُلِلّهِ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّهَ اِلاّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظیمِ” چهار مرتبه، اللهُ اللهُ رَبِّى لا اُشْرِکُ بِهِ شَیْئا چهار مرتبه و لا اُشْرِکُ بِرَبِّى اَحَدا چهار مرتبه، خوانده شوند.

۷-در اقبال و در بعضی از نسخ مصباح آمده است که مستحب است در این روز دعای زیر خوانده شود:

یا مَنْ اَمَرَ بِالْعَفْوِ وَالتَّجاوُزِ و َضَمَّنَ نَفْسَهُ الْعَفْوَ وَالتَّجاوُزَ یا مَنْ عَفى وَ تَجاوَزَ اُعْفُ عَنّى وَ تَجاوَزْ یا کَریمُ.

اَللّهُمَّ وَ قَدْ اَکْدَى الطَّلَبُ وَ اَعْیَتِ الْحیلَهُ وَالْمَذْهَبُ وَ دَرَسَتِ الاْمالُ وَانْقَطَعَ الرَّجاَّءُ اِلاّ مِنْکَ وَحْدَکَ لا شَریکَ لَکَ اَللّهُمَّ اِنّى اَجِدُ سُبُلَ الْمَطالِبِ اِلَیْکَ مُشْرَعَهً وَ مناهِلَ الرَّجاَّءِ لَدَیْکَ مُتْرَعَهً و اَبْوابَ الدُّعاَّءِ لِمَنْ دَعاکَ مُفتَّحَهً وَالاِْسْتِعانَهَ لِمَنِ اسْتَعانَ بِکَ مُباحَهً وَ اَعْلَمُ اَنَّکَ لِداعیکَ بِمَوْضِعِ اِجابَهٍ وَ للصّارِخِ اِلَیْکَ بِمَرْصَدِ اِغاثَهٍ وَ اَنَّ فِى اللَّهْفِ اِلى جُودِکَ وَالضِّمانِ بِعِدَتِکَ عِوَضاً مِنْ مَنْعِ الْباخِلینَ وَ مَنْدُوحَهً عَمّا فى اَیْدِى الْمُسْتَاْثِرینَ وَ اَنَّکَ لا تَحْتَجِبُ عَنْ خَلْقِکَ اِلاّ اَنْ تَحْجُبَهُمُ الاْعْمالُ دُونَکَ وَ قَدْ عَلِمْتُ اَنَّ اَفْضَلَ زادِ الرّاحِلِ اِلَیْکَ عَزْمُ اِرادَهٍ یَخْتارُکَ بِها وَ قَدْ ناجاکَ بِعَزْمِ الاِرادَهِ قَلْبى وَ اَسْئَلُکَ بِکُلِّ دَعْوَهٍ دَعاکَ بِها راجٍ بَلَّغْتَهُ اَمَلَهُ اَوْ صارِخٌ اِلَیْکَ اَغَثْتَ صَرْخَتَهُ اَوْ مَلْهُوفٌ مَکْرُوبٌ فَرَّجْتَ کَرْبَهُ اَوْ مُذْنِبٌ خاطِئٌ غَفَرْتَ لَهُ اَوْ مُعافىً اَتْمَمْتَ نِعْمَتَکَ عَلَیْهِ اَوْ فَقیرٌ اَهْدَیْتَ غِناکَ اِلَیْهِ وَ لِتِلْکَ الَّدعْوَهِ عَلَیْکَ حَقُّ وَ عِنْدَکَ مَنْزِلَهٌ اِلاّ صَلَّیْتَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ قَضَیْتَ حَوائِجى حَوائِجَ الدُّنْیا وَالاْخِرَهِ وَ هذا رَجَبٌ الْمُرَجَّبُ الْمُکَرَّمُ الَّذى اَکْرَمْتَنا بِهِ اَوَّلُ اَشْهُرِ الْحُرُمِ اَکْرَمْتَنا بِهِ مِنْ بَیْنِ الاُْمَمِ یا ذَاالْجُودِ وَالْکَرَمِ فَنَسْئَلُکَ بِهِ وَ بِاسْمِکَ الاْعْظَمِ الاْعْظَمِ الاْعْظَمِ الاْجَلِّ الاْکْرَمِ الَّذى خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فى ظِلِّکَ فَلا یَخْرُجُ مِنْکَ اِلى غَیْرِکَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ اَهْلِ بَیْتِهِ الطّاهِرینَ وَ تَجْعَلَنا مِنَ الْعامِلینَ فیهِ بِطاعَتِکَ وَالاْمِلینَ فیهِ بِشَفاعَتِکَ اَللّهُمَّ وَاهْدِنا اِلى سَواَّءِ السِّبیلِ وَاجْعَلْ مَقیلَنا عِنْدَکَ خَیْرَ مَقیلٍ فى ظِلٍّ ظَلیلٍ فَاِنَّکَ حَسْبُنا وَ نِعْمَ الوَکیلُ وَالسَّلامُ عَلى عِبادِهِ المُصْطَفَیْنَ وَ صَلَواتُهُ عَلَیْهِمْ اَجْمَعینَ.

رجب

 اَللّهُمَّ وَ بارِکَ لَنا فى یَوْمِنا هَذَا الَّذى فَضَّلْتَهُ وَ بِکَرامَتِکَ جَلَّلْتَهُ وَ بِالْمَنْزِلِ (الْعَظیمِ) الاْعْلى اَنْزَلْتَهُ صَلِّ عَلى مَنْ فیهِ اِلى عِبادِکَ اَرْسَلْتَهُ وَ بِالْمَحَلِّ الْکَریمِ اَحْلَلْتَهُ.

 اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَیْهِ صَلوهً داَّئِمَهً تَکُونُ لَکَ شُکْراً وَ لَنا ذُخراً وَاجْعَلْ لَنا مِنْ اَمْرِنا یُسراً وَاخْتِمْ لَنا بِالسَّعادَهِ اِلى مُنْتَهى آجالِنا وَ قَدْ قَبِلْتَ الْیَسیرَ مِنْ اَعْمالِنا وَ بَلَّغْتَنا بِرَحْمَتِکَ اَفْضَلَ آمالِنا اِنَّکَ عَلى کُلِّشَىءٍ قَدیرٌ وَ صَلَّى اللهُ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ .

شیخ عباس قمی می‌گوید که این دعا را حضرت موسى بن جعفر علیه السلام در آن روزى که آن جناب را به سمت بغداد حرکت دادند و آن روز بیست و هفتم رجب بود، خواند .

روز آخر ماه

در این روز، نماز جناب سلمان را بجا مى آورى. همچنین روزه نیز در این روز پاداش فراوان دارد، امام رضا (ع) فرمود: «هر کس روز آخر ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند گناهانش را مى آمرزد».

 

 

لطفا صلواتی بفرستید و ثواب آن را هدیه کنید به بنیانگذاران و بانیان عارفی که هزینه های راه اندازی و نگهداری این سایت را برعهده گرفتند

 

theme